Co zjeść na śniadanie, gdy brak ochoty na nie?

Co zjeść na śniadanie, gdy brak ochoty na nie?

Śniadanie jest pierwszym posiłkiem dnia, który jemy w niedługim czasie od przebudzenia się rano. Specjaliści dietetycy uważają, że bez śniadania właściwie nie można się obejść. Tzn. móc można, ale dla naszego zdrowia, bardzo ważnym jest, byśmy je codziennie rano, regularnie spożywali.

NABIERZ MOCY RANO. SOLIDNY POSIŁEK PRZED WYJŚCIEM DO PRACY.

Skąd biorą się problemy z jedzeniem śniadań i to zarówno u dzieci jak i u osób dorosłych? Może jest tak dlatego, że od XV wieku, mówiąc o śniadaniu, czyli zjadaniu, ludzie mieli na myśli “jeden posiłek dziennie”. Nie brzmi to zbyt zachęcająco, szczególnie jeśli jest się łasuchem. I niektórym może kojarzyć się ze śmiercią głodową lub co najmniej wrzodami żołądka.

Dlaczego jednak śniadanie uważa się za tak zdrowe i konieczne do zjedzenia codziennie rano? Jak się przekonać do tego posiłku, jeśli nie wyrobiliśmy w sobie nawyku regularnego spożywania go i co może przekonać osoby, które zwykle po prostu nie jedzą śniadania? Główny argument motywacyjny brzmi: zdrowy tryb życia w dużym stopniu może zaważyć na wydajności pracy naszego umysłu. Co może oznaczać to ogólne stwierdzenie? A to, moi drodzy czytelnicy, że jedząc wydajny, solidny posiłek rano, sprawicie, że wasz mózg, zacznie pracować w innych, bardziej wydajny sposób, niż miało to miejsce do tej pory.

ŚNIADANIA KLASYCZNE I TE, KTÓRE MAJĄ SWOJĄ WIELOLETNIĄ HISTORIĘ.

Jakie są najpopularniejsze pod względem historycznym, dania śniadaniowe?

Pierwszym z nich jest congee – chiński ryżowy kleik, jedzony w tym regionie świata od czasów prehistorycznych. To rodzaj papki, przygotowanej z ryżu rozgotowanego w wodzie. Do congee, dodajemy mięso, jajka, ryby i przyprawy. W Japonii, zwykle do kleiku ryżowego, dodaje się łososia, morele japońskie marynowane w soli oraz wiele innych, mało znanych u nas w kraju, kulinarnych specjałów. Kolejne klasyczne danie na śniadanie, to znana dobrze wszystkim owsianka, którą znaleziono już w żołądku zmumifikowanego człowieka z Grauballe. Inne rodzaje kleików zbożowych mogących dzielnie zastąpić owies, to płatki wyrabiane z jęczmienia, siemienia lnianego, prosa czy amarantusa. Wartościowe pod względem odżywczym są także, nasiona rdestu i lnicznika siewnego.

Trzecie z tradycyjnych śniadań, i tu nie powinniśmy się martwić, jeśli zdarza się nam zamiast śniadania, wypić piwo w trakcie after party, jest ale w połączeniu z ciastkami owsianymi. Ale, to angielskie określenie na piwo. Zwyczaj spożywania takiego typu posiłku w godzinach porannych, wprowadziła w Anglii, Elżbieta I.

Europejskie śniadanie, to zgodnie z przyjętymi historycznie nawykami, kawa, herbata lub czekolada. Są to tzw. napoje śniadaniowe. Cieszyły się one takim uznaniem i popularnością, że Kościół katolicki, uznał w 1662 roku, że kawa, herbata oraz inne napoje wypijane rano, nie przerywają czasu objętego przez post.

Wiek wielkiego triumfu medycyny, którym był wiek XIX, sprawił, że modne stało się jedzenie na śniadanie ryb, jajek w koszulce, pieczonej szynki, bekonu, kromki chleba z masłem, dżemu i owoców.

W czasach bardziej współczesnych, wyróżnić możemy tzw. śniadanie kontynentalne, w którego skład wchodzi: świeże pieczywo, masło, różne rodzaje wędlin lub często spotykana na polskich stołach, jajecznica, podawana zwykle z bekonem, cebulą lub szczypiorkiem. Jajecznica jako taka, może być zupełnie osobnym tematem śniadań, ponieważ w naszym kraju, staliśmy się domowymi mistrzami w jej przygotowywaniu, a sposobów na skomponowanie porządnej jajecznicy jest co najmniej tyle, ile domów w Polsce. Niemniej jest to prawdopodobnie najbardziej popularne danie, podawane każdego ranka mężowi do łóżka lub dzieciom na szybkie śniadanie przed ich wyjściem do szkoły. Do tego ciepła, tradycyjna herbata z łyżeczką cukru oraz plastrem z cytryny i brzuch jest wypełniony na co najmniej dwie, gwarantowane godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.