Przepis na udane przyjęcie przygotowane w stu procentach przez Ciebie!
Blog

Przepis na udane przyjęcie przygotowane w stu procentach przez Ciebie!

Zorganizowanie przyjęcia to zawsze duże wyzwanie. Są ludzie, którzy kupują gotowe jedzenie, od przekąsek przez tort, po danie na ciepło. Nie ma w tym nic złego. Nie każdy musi dobrze czuć się w sferze kulinarnej i mieć czas na przygotowanie wszystkiego. Jeżeli jesteś ambitny, albo lubisz przygotowywać pyszne rzeczy dla swoich bliskich – spróbuj zrobić to sam! Pełne zachwytu reakcje i przepełnione jedzeniem buzie – zrekompensują Ci czas, poświęcony na wszystkie przygotowania.

Przygotowania

Liczba gości

Przede wszystkim, ważne jest to dla kogo jest to przyjęcie oraz liczba gości, która ma przybyć. Ważne jest to dlatego, że nie każdy w swoim domu posiada więcej niż 4-6 krzeseł. Musimy zapewnić gościom komfort – nie mogą siedzieć na podłodze (chyba że to impreza w stylu arabskim i wszyscy siedzimy na ziemi na miękkich poduchach).

  • Liczba krzeseł – krzesła fotele, sofa – przelicz miejsca tak aby każdy czuł się komfortowo i nie martwił się, że gdy na chwilę wyjdzie, nie będzie miał gdzie usiąść;
  • Liczba nakryć – sztućce, kieliszki, talerze głębokie, talerze płaskie, miseczki i inne przedmioty, które użyjesz do serwowania potraw;
  • Liczba porcji, jedzenia – musisz ją oszacować na bazie liczby gości;
  • Tort – przy jego przygotowywaniu również będzie Ci to potrzebne.

Tematyka przyjęcia

W zależności od tego, dla kogo organizujemy imprezę – warto zastanowić się nad jego tematyką. Pamiętajmy, że człowiek skonstruowany jest tak, że najpierw chłonie wspomnienia i emocje – patrząc. Pożeramy wzrokiem wszystkie bodźce, które nas otaczają i to często właśnie detale są najważniejsze i to je pamiętamy najbardziej. Tematyka imprezy zależy od Twojej wizji albo tego co lubi solenizant. Dobieraj rzeczy i dekoracje tak aby wszystko było spójne – zrobi to podwójne wrażenie na osobie, dla której to organizujesz.

  • Tematyka zwierzęca lub bajkowa – najczęściej wybierana w świecie dzieci;
  • Tematyka związana z pasją – dotyczy dzieci i dorosłych;
  • Tematyka karnawałowa, związana z narodzinami dziecka lub innym ważnym wydarzeniem, które chcesz świętować z bliskimi – wcale nie musi być solenizanta, żeby była okazja to zorganizowania przyjęcia;
  • i wiele wiele innych – wszystko zależy od kreatywności i indywidualnego podejścia.

Określ menu

Kiedy już wiesz kto przyjdzie i ile osób łącznie zasiądzie razem przy stole – określ menu. Jeśli to są Twoi przyjaciele lub bliska rodzina zapewne wiesz co lubią a czego nie. Warto skupić się również na ewentualnych uczuleniach gości – nie chcemy aby komuś stała się krzywda. Zwróćmy uwagę również nie tylko na potrawy i ich składniki, ale również na kwestię napojów. Soki, woda, cola i inne gazowane napoje zawsze przydadzą się na każdej imprezie – znajdzie się na nie chętny. Wybieraj znane i lubiane produkty, nie wybieraj nieznanych produktów – mogą okazać się nie dobre. Kwestia alkoholu jest równie ważna. Jeśli planujesz jego zakup, dostosuj jego zakup do gości. Wino, wódka i ewentualnie piwo – to najczęstsze wybory w zakupach. Znacznie rzadsza jest whisky.

  • Uczulenia – warto je określić aby oszczędzić sobie nerwów podczas zabawy;
  • Jedzenie – określ menu, które chcesz przyrządzić – to ułatwi ci pracę, będziesz bardziej zorganizowany;
    • Lista zakupów – od razu spisuj listę rzeczy, którą musisz kupić aby o niczym nie zapomnieć;
    • Staraj się mieć zawsze plan awaryjny – to najczęściej dotyczy dań głównych, jesteśmy tylko ludźmi i zawsze może pójść coś nie tak.
  • Napoje bezalkoholowe i alkohol – nie kupuj wszystkiego po trochu. Dopytaj gości co lubią i co będą pić – to ułatwi Ci sprawę.
  • Gotowe przekąski (chipsy i paluszki) – wpisz je na listę zakupów – one zawsze są mile widziane;
  • Tort – jeśli przygotować chcesz go sam, pamiętaj, żeby nie zostawiać tego na ostatnią chwilę, jeżeli zamawiasz – zadbaj o to wystarczająco wcześnie.

Dekoracje mieszkania

Balony, girlandy i inne dekoracyjne rzeczy są zawsze mile widziane. Nawet dorośli ludzie, lubią poczuć się jak dziecko i wrócić do swego dzieciństwa. Takie przyjęcia często przynoszą nam takie wspomnienia. Udekorowany dom w danej tematyce lub po prostu w dekoracjach – sprawia, że czas spędzony wspólnie jest milszy i ciekawszy. A i zdjęcia wychodzą ładniejsze – warto o tym pomyśleć.

Przykładowe menu

Jeżeli przerasta Cię sama myśl o tym, że wziąłeś sobie na głowę zbyt dużo. Nie przejmuj się podamy Ci przykładowe menu. Liczbę porcji – dobierz do liczby Twoich zaproszonych gości. Nie martw się, w każdym momencie możesz wyskoczyć do sklepu i kupić gotowe przekąski – są dostępne w każdym małym i dużym sklepie. Ale nie zrażaj się! Próbuj. Zaplanuj sobie wszystko wcześniej. To ułatwi Ci zadanie. Jeżeli zaczniesz przygotowania dzień wcześniej – na pewno ze wszystkim zdążysz. Pamiętaj jednak, że jak przyjdą goście nie możesz spędzać czasu w kuchni! Jest to niegrzeczne i Twoi goście poczują się urażeni. Najważniejsze to dobre rozplanowanie czasowe. Jeżeli coś Ci nie wyjdzie albo nie spełnia Twoich oczekiwań – nie bądź dla siebie surowy. Nie wszystko musi być idealne. Liczą się chęci i włożona praca w przygotowania. Goście na pewno to docenią i zobaczysz, że nie taki diabeł straszny jak go malują.
Przyjmij każdą pomoc! Nie bądź indywidualistą i perfekcjonistą – jeśli ktoś oferuje Ci pomoc – przyjmij ją.

Przekąski

Oprócz chipsów i paluszków jest mnóstwo możliwości, które nie wyczyszczą Twojego portfela do zera. Będą proste i szybkie w przygotowaniu. Większość z nich spokojnie przygotujesz nawet dzień wcześniej a ich świeżość pozostanie do dnia następnego. Składniki możesz dobierać sama. Ich ilość na rynku jest tak duża, że możesz mieszać i kombinować do woli. Warto jednak wybierać produkty znane i lubiane przez nas i naszych gości. Czasem mniej znaczy lepiej. A przekombinowane potrawy pozostaną na Twoim stole, bo mogą okazać się nie smaczne.

Ciasto francuskie

To jest tak wspaniały produkt, z którym można kombinować na miliony sposobów. Idealnie nadaje się do przekąsek i deserów. W Internecie możesz znaleźć mnóstwo przepisów jak go użyć, ale polecamy włączyć swoją kreatywność i użyć ulubionych składników. Przekąski na przyjęciach są bardzo ważne, nie mogą zapychać, ale musi to być coś co ,,przegryziemy” z chęcią. To ich jest najwięcej na imprezach. Jeżeli na Twoim przyjęciu będzie alkohol – szczególnie musisz zadbać o jakość i ilość przekąsek. Nie chcemy aby wypity alkohol za szybko uderzył do głowy, a tak zwane przekąski pozwolą opóźnić ten stan.

Parówki w cieście francuskim

Składniki (ich liczbę dostosuj do własnych preferencji i liczby gości):

  • Ciasto francuskie;
  • Parówki (około 6);
  • Ser żółty lub inny, który wybierzesz;
  • Ketchup lub passata;
  • Jajko i mleko;
  • Ziarna do posypania.

Przygotowanie:

  1. Rozłóż ciasto francuskie i lekko rozwałkuj;
  2. Przekrój je na sześć prostokątów (tak abyś mógł położoną na nim parówkę zawinąć w ciasto);
  3. Posmaruj je koncentratem pomidorowym, albo dowolną passatą pomidorową (ważne, żeby była w miarę gęsta, może być ketchup);
  4. Posyp startym serem (możesz użyć mozzarelli albo innych serów – w zależności od preferencji gości);
  5. Ułóż parówki (tak aby dało się je zawinąć);
  6. Zawiń parówkę w ciasto z passatą i serem;
  7. Przygotuj sobie tacke do piekarnika i wyłóż ją papierem do pieczenia;
  8. Mini hot dogi układaj łączeniem do dołu;
  9. Posmaruj je rozbełtanym żółtkiem wraz z odrobiną mleka;
  10. Możesz też posypać je sezamem, czarnuszką lub innymi ziarnami (opcjonalnie);
  11. Piecz w 220 stopniach przez około 15 minut.

Paszteciki z ciasta francuskiego

Składniki (ich liczbę dostosuj do własnych preferencji i liczby gości):

  • Ciasto francuskie;
  • Pieczarki;
  • Por/Cebula;
  • Ser;
  • Szynka (parówki, mogły pozostać Ci z poprzedniego przepisu);
  • Papryka;
  • Marchew;
  • Jajko i mleko;
  • Przyprawy: sól, pieprz, zioła, suszony czosnek.

Przygotowanie:

  1. Warzywa umyj, obierz, pokrój albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach;
  2. Podsmażaj na odrobinie oliwy, tak aby warzywa zmiękły;
  3. Dopraw je do smaku;
  4. Po usmażeniu – ostudź;
  5. Ciasto francuskie rozłóż, lekko rozwałkuj i podziel na dwa prostokąty;
  6. Nałóż na niego przestudzony farsz – od krótszej strony;
  7. Zawiń w rulon i połóż na tacce wyłożonej papierem do pieczenia – łączeniem do dołu;
  8. Pokrój na mniejsze kawałki;
  9. Posmaruj przygotowane paszteciki rozbełtanym jajkiem z odrobina mleka;
  10. Możesz posypać jakimiś ziarnami.
  11. Piecz w 220 stopniach przez około 15 minut.

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i łososiem

Składniki: (ich liczbę dostosuj do własnych preferencji i liczby gości):

  • Ciasto francuskie;
  • Łosoś wędzony;
  • Szpinak mrożony lub świeży;
  • Almette (smak dobierz sam);
  • Jajko z mlekiem;
  • Przyprawy: suszony czosnek, sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Szpinak usmaż z przyprawami;
  2. Ciasto francuskie lekko rozwałkuj;
  3. Posmaruj je serkiem Almette;
  4. Na Almette nałóż usmażony szpinak i rozsmaruj po całym płacie ciasta;
  5. Łososia podziel na mniejsze kawałki i poukładaj równomiernie na całym blacie ciasta;
  6. Gotowe ciasto zwiń w rulon;
  7. Odcinaj kawałki co około 2 centymetry;
  8. Układaj na leżąco na tacce wyłożonej papierem do pieczenia;
  9. Posmaruj rozbełtanym jajkiem z mlekiem;
  10. Piecz w 220 stopniach przez około 15 minut.

Sosy do przekąsek z ciasta francuskiego;

  • Czosnkowy – jogurt naturalny wymieszany z odrobiną czosnku przeciśniętego prze praskę (możesz dodać świeżych, lub suszonych ziół);
  • Pomidorowy – salsę z pomidorów podgrzać, doprawić do smaku. Ostudzić i gotowe;
  • Majonez i ketchup – wymieszane razem stworzą sos;
  • Curry – jogurt naturalny z odrobiną majonezu, musztardy i szczyptą curry;
  • i wiele wiele innych – w Internecie znajdziesz mnóstwo przepisów na wspaniałe sosy do przekąsek.

Składników i produktów, których możesz użyć jest mnóstwo. Wszystko zależy co lubicie Ty i Twoi goście. Ciasto francuskie połączy się z każdym produktem dostępnym na rynku. Tym słodkim i tymi wytrawnymi również. Postępowanie z tym ciastem jest wszędzie podobne. Kawałki możemy docinać i sklejać w dowolne kształty – wszystko pieczemy w tylu samo stopniach aż do zarumienienia ciasta. Odważ się i kombinuj!

Tort, ciasta lub słodkie przekąski

Możesz kupić w sklepie jakieś ciastka i inne słodkie przekąski. Łasuch na nie zawsze się znajdzie. Jeżeli chcesz upiec je samemu – nic trudnego. Odpal Internet i wyszukaj dokładnego przepisu na to, co sobie wymarzysz. Przepisy na ciasta również tam znajdziesz. Choć bardziej preferowanym wyborem będą ciastka. Jeżeli planujesz tort, po jego zjedzeniu nikt nie będzie miał ochoty i miejsca na kolejne ciasto. To Twoja decyzja. Pamiętaj aby nie brać sobie za dużo na głowę.

Słodka przekąska z ciasta francuskiego

Jeżeli zostało ci ciasta francuskiego możesz wykorzystać go do zrobienia czegoś na słodko. Jeżeli jednak nie masz takiej ochoty możesz spokojnie je włożyć do lodówki albo zamrozić – wyciągniesz kiedy będzie kolejna okazja.

Składniki (ich liczbę dostosuj do własnych preferencji i liczby gości):

  • Ciasto francuskie;
  • Dżem/konfitura (albo Nutella, masło orzechowe).

Przygotowanie:

  1. Ciasto francuskie rozwałkuj;
  2. Nałóż i rozsmaruj wybrane przez Ciebie smarowidło
  3. Zawiń lub wycinaj dowolne kształty.
  4. Piecz w 220 stopniach przez około 15 minut.

Tort – najważniejszy element urodzin i większości organizowanych przyjęć

Jeżeli nie umiesz zrobić albo zapomniałeś zamówić tortu – kup albo upiecz ciasto. Wbite w nie świeczki spełnią swoją rolę, Liczy się pamięć i kreatywność a nie przepych i to, żeby wszystkiego było dużo.

Biszkopt

Musisz zdecydować jaki ma on być. Do wyboru masz sporo opcji. Najczęściej wybieranymi są zwykły i jasny i ciemny (czekoladowy) biszkopt. Istnieją również z makiem i innymi niespodziewanymi dodatkami. Przepisy na dobry biszkopt znajdziesz na wielu stronach internetowych. Warto wypróbować go wcześniej. Należy jednak pamiętać, żeby trzymać się przepisu i nie robić niczego na własną rękę. Biszkopt nie potrzebuje ulepszeń. I należy o tym pamiętać.

Nasączenie biszkoptu

To bardzo ważny element tortu. Dzięki dobremu nasączeniu – tort będzie rozpływał się w ustach. Do nasączania biszkoptu używamy różnych rzeczy, herbaty, kawy, alkoholu, wody z cytryną. Zapoznaj się z tematem i pogłęb swoją wiedzę. Gdy zdecydujesz już o smakach kremów – dobierz do nich odpowiednie nasączenie. Pamiętaj, że torty nasączone alkoholem nie nadają się dla dzieci i osób prowadzących pojazdy.

Przecinanie biszkoptu

Pieczemy biszkopt już 3-4 dni wcześniej. Biszkopt musi odpocząć i dobrze wystygnąć – wtedy dopiero możemy go kroić na blaty. Jeśli będziesz kroić tort wcześniej – rozpadnie się. Z dzieleniem biszkoptu na blaty odczekaj jeden dzień – to optymalny czas.

Kremy

Musisz zdecydować jakie kremy chcesz zrobić. Przyjęło się aby nie łączyć więcej niż 2-3 kremów. Ciężko jest wtedy je połączyć i zrobić tak aby smak tortu był idealny. Staraj się łączyć znane smaki tak, aby każdemu ten tort smakował. Jeżeli masz wprawę w ich robieniu – możesz pokombinować bardziej, jeśli nie – trzymaj się przepisów aby nie przekombinować. Przepisy na dane kremy, znajdziecie w Internecie – korzystajcie z ulubionych stron.

Składanie tortu

Jeżeli masz przygotowany biszkopt i kremy, możesz zabrać się za składanie tortu. Pamiętaj o nasączeniu biszkoptu!. Wyjmij swój rant i włóż dolną część biszkoptu i przykryj go kremem. Postępuj tak jak zaplanowałeś. Jeśli Twój biszkopt z kremami jest już gotowy. Włóż go do lodówki aby się dobrze schłodził, a kremy uzyskały dobrą konsystencję.

Tynkowanie tortu

Tynkowanie tortu jest bardzo ważne. Równie ważne jest to, aby tynkowanie zacząć na dobrze schłodzonym torcie. Przepis na masy do tynkowania również znajdziesz na Internecie. Możesz użyć samej masy albo przygotować tort pod masę cukrową. Zależy co zaplanowałeś. Najważniejsze jest to aby warstwa tak zwanego tynku nie była zbyt duża oraz to aby tynkowanie robić w kąt prosty. Zrób to po prostu tak jak umiesz najlepiej. Otynkowany tort należy bardzo dobrze schłodzić w lodówce. Dopiero wtedy możemy przejść do dekoracji tortu.

Dekoracje

Dekorowanie tortu to już bardzo indywidualna sprawa. Składników, których możesz użyć jest mnóstwo. Sam musisz dobrać odpowiedni produkt do Twoich umiejętności. A może posiadasz jakieś foremki? Tutaj liczy się kreatywność i pomysł. Warto pamiętać, że część dekoracji trzeba przygotować wcześniej. Dlatego pomyśl o tym wcześniej i nie daj się zaskoczyć!

  • Masa cukrowa – możesz z niej lepić przeróżne figurki;
  • Czekolada – robienie z niej wzorków to czysta przyjemność;
  • Papier waflowy lub ryżowy;
  • Gotowe dekoracje – możesz zakupić je w sklepie i tylko powkładać w tort;
  • Świeczki – pamiętaj o nich!

Dania na ciepło

Dania na ciepło są równie ważne. Nie możemy cały wieczór jeść na zimno, zwłaszcza gdy w grę wchodzi alkohol. Minimum jedno danie na ciepło sprawi, że goście nie będą głodni a ich organizm będzie lepiej funkcjonował.

Grill

Jeżeli masz możliwość ugrilować potraw – to doskonały pomysł, zwłaszcza gdy jest ciepło a Twoje przyjęcie jest na dworze. Na grillu mogą znaleźć się nie tylko kiełbasy i mięso ale również warzywa, owoce, chlebek. Wszystko zależy od preferencji gości i tego co lubicie jeść. Szaszłyki są idealnym rozwiązaniem na przemycenie warzyw w totalnie mięsnym towarzystwie. Wyglądają smacznie i są przepyszne. A grilowany chlebek natarty czosnkiem – to marzenie każdego.

Pieczone udka z ziemniakami

To również danie często przygotowywane na przyjęcia. Wybierany jest ze względu na to, że nie trzeba stać przy kuchence aby go przygotować. Finalnie wygląda ładnie i apetycznie. Większość osób zna to danie i je lubi – więc z chęcią zostanie pochłonięte przez gości.

Składniki (ich liczbę dostosuj do własnych preferencji i liczby gości):

  • Udka lub podudzia z kurczaka;
  • Olej/Oliwa;
  • Przyprawy; sól, pieprz, czosnek suszony, suszona papryka, zioła(opcjonalnie);
  • Ziemniaki.

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyść i dokładnie umyj pod zimną wodą;
  2. Przypraw je, dobrze natrzyj mięso przyprawami i pozostaw nawet na noc (jeśli nie masz czasu wystarczy choćby godzina);
  3. Oliwę lub olej wlej do naczynia, w którym będą piec się udka;
  4. Doprawione udka wyłóż do naczynia;
  5. Włącz piekarnik i piecz je w 180 stopniach aż zrobią się miękkie i rumiane (od 40 minut do godziny);
  6. Ziemniaki obierz i umyj;
  7. Pokrój je w ćwiartki czyli w tak zwane łódeczki;
  8. Dodaj do nich odrobinę oliwy lub oleju i dopraw.
  9. Dokładnie wymieszaj;
  10. Możesz piec je razem z mięsem, ale pamiętaj, że będą miały inny czas pieczenia.

Dyniowe placuszki w sosie dyniowo-grzybowym z roladą z łososiem i szpinakiem

To będzie totalny hit imprezy. Roladę możesz przygotować dzień wcześniej i spokojnie odgrzać w piekarniku – smak pozostaje ten sam. A placuszki usmażysz szybko na chwilę znikając do kuchni. Nie bój się tego połączenia! Twoi goście będą totalnie zachwyceni, a wygląd tego dania będzie tak wspaniały jak w najlepszej restauracji. Ten smak pozostanie na długo w pamięci Twoich gości.

Rolada z łososiem i szpinakiem:

Składniki na ciasto;

  • 500 g mąki pszennej;
  • 4 łyżki oleju;
  • 200 ml lekko ciepłej wody;
  • szczypta soli.

Wszystko należy wymieszać. Chcemy uzyskać kulę, która nie będzie się przyklejać do rąk. W razie potrzeby dodawaj po trochu mąki. Ciasto rozwałkować cienko na papierze do pieczenia, będzie się trochę kleić do papieru, ale tak ma być.

Składniki na farsz do rolady:

  • Szpinak;
  • Marchew;
  • Łosoś wędzony;
  • Almette;
  • Przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek.

Przygotowanie:

  1. Szpinak przesmażyć ze startą na grubych oczkach marchewką i z przyprawami. Ostudzić;
  2. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć Almette rozsmarować;
  3. Następnie wyłożyć szpinak z marchewką na serek i rozdrobnionego łososia;
  4. Zwijać roladę delikatnie (będzie się ona kleić do papieru do pieczenia);
  5. Łączeniem do dołu umieścić ponownie na papierze do pieczenia;
  6. Piec w 200 stopniach przez około 30 minut.

Placuszki dyniowe:

Składniki:

  • Dynia starta na tarce o grubych oczkach;
  • Mąka pszenna;
  • Jajko;
  • Sól, pieprz i odrobina curry.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki połącz;
  2. Konsystencja masy na placuszki ma być kleista;
  3. Na patelnie wlej odrobine oleju lub oliwy;
  4. Olej rozgrzej i wykładaj placuszki grubości 1 cm;
  5. Smaż z obu stron na rumiano (podobnie jak placki ziemniaczane);
  6. Podawaj na ciepło.

Sos dyniowo-grzybowy

Składniki:

  • Suszone grzyby;
  • Dynia starta na grubych oczkach;
  • Śmietana;
  • Sól, pieprz, majeranek.

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby zalej wrzątkiem i przykryj – pozostaw na około godzinę;
  2. Startą dynie podsmaż na oliwie z przyprawami;
  3. Dolej wody i czekaj aż zmięknie;
  4. Do gotowej dyni dodaj grzyby (bez wody);
  5. Przesmaż jeszcze chwilę.
  6. Dynie i grzyby zblenduj (możesz dolać wody aby lepiej było ci wyciągnąć sos)
  7. Dolej tyle wody aby uzyskać dobrą dla Ciebie konsystencję sosu.
  8. Chwilę podgotuj na małym ogniu i dodaj śmietany.

Roladę pokrój na kawałki i wyłóż daną ilość kawałków na talerze. Placuszki z dyni połóż obok i polej sosem. Zachwyt Twoich gości gwarantowany. Masz pewność, że gdy spróbują tego dania – wybaczą Ci, że na jakiś czas zniknąłeś w kuchni. Uśmiechom i zachwytom nie będzie końca. To zrekompensuje ci wszystkie przygotowania na ten wielki dzień.

Podsumowanie

Każda rzecz jest ważna. Te małe jak i te duże są na tym samym poziomie. Warto pamiętać aby nie stresować się zbyt mocno i nie brać sobie na głowę zbyt dużo. Jeżeli część rzeczy zrobimy sami a resztę zakupimy – nie będziemy gorsi. Osoba, dla której zostało zorganizowane to przyjęcie będzie zachwycona samym faktem, że może być jego częścią. Pamiętajmy również o prezentach – jeżeli to są urodziny – to będzie kolejny dodatek to świetnego popołudnia czy wieczoru. Jeżeli coś Ci nie wyjdzie, nie denerwuj się! Zostaw to, odetchnij i zrób coś nowego, albo kup brakujący element. Staraj się wykorzystywać składniki tak aby jak najmniej pozostało a co gorsza, żebyśmy ich nie wyrzucili. Tak zaplanuj dania aby były rozmaite ale też z wykorzystaniem danych produktów. Lepiej zrobić odrobinę więcej niż zrobić mało i braknie w trakcie imprezy. Jeżeli zostanie Ci dużo – możesz zapakować gościom. Będą zachwyceni, że obdarujesz ich jedzeniem. Zwłaszcza, że drugi dzień po przyjęciach zwykle jest typowym odpoczynkiem. Nie będą musieli nic przygotowywać – skonsumują to, co im podarowałeś.

Najważniejsze jest towarzystwo. Gdy w trakcie imprezy coś pójdzie nie po Twojej myśli obróć to w żart albo po prostu brzydko mówiąc to olej. Ta impreza jest również dla Ciebie. Napracowałeś się. Usiądź i ciesz się wspólnym towarzystwem.

Mogą Ci się spodobać

Dodaj komentarz