Zupa pomidorowa z mozarellą
Blog

Zupa pomidorowa z mozarellą

Nie ulega wątpliwości to, że zupa pomidora jest jednym z najpowszechniejszych kremów w polskiej kuchni. Przede wszystkim, jest pożywana, lekkostrawna i kochają ją zarówno dzieci, jak i dorośli. A, co najważniejsze może być przygotowywana na wiele różnych sposobów, dzięki czemu nigdy się nie nudzi. Oczywiście, zwykle podawana jest razem z ryżem albo makaronem, ale równie znakomity jest włoski krem pomidorowy z mozzarellą i grzankami, który coraz częściej gości na polskich stołach, zarówno na co dzień jak i od święta.

Warto podkreślić to, że swa konsystencją różni się nieco od klasycznych zup, ponieważ jest znacznie gęstszy. Przede wszystkim, przygotowywany jest on w oparciu o pomidory, zarówno świeże jak i marynowane w puszcze oraz starte na przecier. Oprócz tego, zupa posiada nieco ostry smak, ponieważ kolejnym ważnym skalnikiem potrawy są zarówno pieczone papryczki jak i papryka chilli. Nie zapominamy także o warzywach i przyprawach, które zajmują ważne miejsce we włoskiej kuchni. A, co ciekawe ważnym dodatkiem do kremu są grzanki z serem, dzięki którym danie jest naprawdę pyszne.

Poza tym, przygotowanie włoskiej zupy pomidorowej nie zajmuje wiele czasu, a produkty niezbędne do jej wykonania są ogólnie dostępne nawet w małych sklepikach. Ponadto, zupa może być serwowana nie tylko podczas obiadu, gdyż świetnie naddaje się na kolację, a niekiedy pełni też funkcję dania gorącego na bankietach, w szczególności urządzanych we włoskim stylu. Stanowi ona również wspaniałą alternatywę dla klasycznych zup, ponieważ jest równie pyszna, pachnie wspaniale i na pewno osoby, które choć razem jej skosztują, na stałe wprowadzą ją do swojego jadłospisu.

Przepis

Najpierw płuczemy dokładnie mięso, następnie zalewamy je niewielką ilością wody i gotujemy. Po ugotowaniu odlewamy wywar, do którego dajemy liść laurowy, włoszczyznę, pokrojoną paprykę, papryczkę chilli i solimy do smaku. W dalszym etapie pod koniec gotowania, dodajmy 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Całość gotujemy jeszcze przez kilka minut. Następnie ściągamy z ognia, studzimy, miksujemy, doprawiamy przyprawami i jeszcze raz podgrzewamy. Następnie dodajemy pokrojonego pomidora i gotujemy. W międzyczasie bułkę kroimy na małe kromeczki i nakładamy na nie ser, a kolejno wkładamy je do piekarnika na kilka minut. Na końcu wlewamy krem na talerz, na wierz zupy kładziemy upieczoną kromeczkę z ciabaty. Wierzch kremu dekorujemy rukolą.

Mogą Ci się spodobać

Dodaj komentarz