Jakie są metody parzenia kawy?

Jakie są metody parzenia kawy?

Smak kawy zależy nie tylko od jakości ziaren, ale także od tego jak je zaparzymy. Metod jest wiele, jedne bardziej zaawansowane, drugie mniej. Kawa czarna, biała, przelewowa, drip a może mrożona? Wybór zależy od Ciebie i Twoich upodobań. Dlatego jeśli znudziła Ci się kawa z fusami, zobacz jakie są alternatywne metody jej parzenia.

Kawa z kawiarki

Chyba najprostszą metodą parzenia kawy jest kawiarka. Przyrząd jest prosty w obsłudze, składa się z trzech części, a kawa z kawiarki wychodzi aromatyczna i pyszna. Jak zaparzyć kawę w kawiarce? Przede wszystkim musisz zaopatrzyć się w dobrej jakości kawę. Najlepiej jeszcze w ziarnach i mielić samodzielnie przed zaparzaniem. Dobrej jakości sklep z kawą oferuje duży wybór kawy ziarnistej. Możesz wybrać opcję smakową, która najbardziej Ci odpowiada, sugerując się skalą kwasowości i intensywności napoju. Drugi zakup, którego musisz dokonać to kawiarka. Tych na rynku jest wiele. Wbrew pozorom kawiarka kawiarce nie równa. Ważny jest materiał z którego jest wykonana i ogólna jakość produktu. Wysoko cenione są kawiarki włoskie.

Dochodzimy w końcu do metody parzenia. Kawiarka najczęściej ma kształt klepsydry. Wąska na środku i rozszerzana od góry oraz od dołu. Rozkręć kawiarkę i do dolnego pojemniczka nalej wody, tyle ile ma być kawy. Następnie włóż koszyczek/lejek i wsyp do niego zmielone ziarna kawy. Dokręć górną część kawiarki i postaw na ogień lub płytę grzewczą. Teraz musisz tylko czekać. Po około minucie kawa pod wpływem ciśnienia zacznie wypływać do górnej części kawiarki. Kiedy napój zacznie bulgotać zdejmij urządzenie z ognia. Kawa gotowa. 

Chemex

Chemex służy do zaparzania kawy metodą przelewową. Urządzenie powstało w 1941 roku, a projektantem był Peter Schlumbohm – chemik, który szukał nowego sposobu na wydobycie jak największej ilości aromatów z kawy. Co będziesz potrzebować do zaparzenia kawy? Oczywiście chemexa, specjalnego filtra, wody, czasomierza i termometru. W chemexie umieść filtr do kawy, a następnie przelej go gorącą wodą. Wylej wodę i ponownie załóż filtr. Do tak przygotowanego filtra możesz wsypać zmielone ziarna kawy. Następnie powoli zalewaj ziarna wodą o temperaturze 95 stopni. Na 50 gram ziaren użyj 100 gram wody. Staraj się nie przelewać ziaren. Nie przejmuj się także, jeśli na wierzchu zaczną się wytwarzać bąbelki. Im świeższa kawa, tym więcej piany. Poczekaj aż cała woda spłynie na dno naczynia i na sam koniec wyciągnij filtr wypełniony zmielonymi ziarnami. Koniec – teraz możesz delektować się wyśmienitą kawą. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *