Kawa, której smak uwiedzie nawet najszlachetniejsze podniebienia

Kawa, której smak uwiedzie nawet najszlachetniejsze podniebienia

Znane porzekadło mówi, że o gustach się nie dyskutuje. Nie dotyczy to jednak kawy. Każdy Kawa specialty to bowiem ten rodzaj kawy, o której nie tylko można, a nawet trzeba rozmawiać! Co zatem takiego ma w sobie kawa specialty, że trafia w podniebienia nawet najbardziej wymagających kawoszy?

Kawa inna niż wszystkie

Kawa specialty nie bez przyczyny jest nazywana kawą inną niż wszystkie, które do tej pory piliśmy. Kawa specialty to wysokojakościowa kawa certyfikowana, to znaczy taka, której jakość została starannie przebadana. Jest wypalana powoli w odpowiedniej temperaturze. Dzięki temu z każdym jej łykiem coraz mocniej wyczuwamy nuty smakowe oraz idealny balans między goryczką a kwasowością. Kawa specialty cechuje się naprawdę dużą różnorodnością smakową. Możemy więc spotkać się z posmakiem delikatnym i słodki, cytrusowym, a także mocniejszym z wyraźną nutą orzechową.

Niestety kawa specialty stanowi jedynie 5% uprawianej kawy na świecie. Pozostałe ponad 90% to kawy, które możemy spotkać praktycznie w każdym sklepie. Kawy te dadzą nam błyskawicznego, przysłowiowego kopa, ale poza tym nie mają wiele do zaoferowania. Jedną z najdroższych kaw specialty na świecie jest słynna Jamaica Blue Mountain, której cena za kilogram ziaren zaczyna się od 700 zł. Kawa ma naprawdę nieziemski smak i wciąż znajdują się koneserzy, którzy są w stanie zapłacić kilkaset złotych za opakowanie tej kawy specialty.

Dobra kawa równa się wysoka cena?

Dobra kawa taka jak np. kawa specialty niekoniecznie jednak musi kosztować majątek. Jeżeli rozejrzymy się wśród kaw, znajdujących się na półkach sklepowych, to na pewno zauważymy, że wiele spośród nich kosztuje kilkadziesiąt złotych i to za niewielkie opakowanie, które zazwyczaj ma nie więcej niż 250 g. Kawa specialty to zazwyczaj wydatek rzędu 100-120 zł za kilogram świeżo wypalanej, kawy ziarnistej z najlepszych upraw na świecie! Kawa specialty przechowywana w szczelnie zamkniętym opakowaniu oraz w suchym i chłodnym miejscu zachowuje przez długi czas pełnię swoich właściwości.

Nie musimy więc martwić się, że jej smak, zapach i aromat wyparują z opakowania po pierwszy otwarciu. Każdy kawosz znajdzie także wśród bogatej różnorodności kaw specialty coś idealnego dla siebie. Jeśli jednak nie chcemy od razu kupować kawy specialty a jedynie spróbować jej smak, to warto wybrać się do palarni kawy. Palarnia kawy to miejsce, gdzie możemy napić się dobrej jakości kawy, sprowadzane z najlepszych plantacji i odpowiednio palonej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.