Kosmetyki – których składników unikać?

Formaldehyd

W kosmetykach stosuje się go jako preparat bakteriobójczy – najczęściej pojawia się w składzie lakierów do paznokci, czy produktach związanych ze stylizacją włosów, takich jak szampony, pianki, lakiery. Wywołuje on jednak silne reakcje alergiczne, powodując nie tylko podrażnienia oczu, ale również niekorzystnie wpływając na układ oddechowy. Częste i długie stosowanie kosmetyków z formaldehydem może powodować nawet przewlekłe alergie skórne – dodatkowo przyspiesza proces starzenia się skóry i może wykazywać właściwości rakotwórcze.

Występuje pod nazwami takimi jak: Benzylhemiformal, 5-Bromo-5-nitro-1,3-dioxane = Bronidox, Diazolidinyl Urea, Imidazolidinyl Urea, Quanternium-15, DMDM Hydantoin, Methenamine, Glutaral, Hexetidine czy Iodopropynyl Butylcarbamate.

Parafina

Substancję tę otrzymuje się w procesie destylacji ropy naftowej, a w produktach kosmetycznych występuje aż w trzech postaciach: miękkiej, twardej i płynnej. Jest tak często wykorzystywanym składnikiem ze względu na swą szeroką dostępność i przystępną cenę. Znajduje się m.in. w podkładach do twarzy – to dzięki niej skóra staje się kładka i pozbawiona przebarwień. W rzeczywistości, parafina jest tłustą powłoką, która pozostaje na skórze jeszcze przez długi czas od momentu zmycia produktu i uniemożliwia jej prawidłowe oddychanie, co z kolei prowadzi do licznych wyprysków i zmian trądzikowych.

Znana także jako Paraffin Oil, Parrafinum Liquidum, Synthetic Wax, Paraffin i Isoparaffin.

Parabeny

Występują głównie w przypadku mydeł czy kremów nawilżających, a ich celem jest uniemożliwienie rozwoju pleśni i grzybów. Substancje te są szczególnie szkodliwe, gdyż nie sposób całkowicie usunąć ich ze skóry, w związku z czym nieustannie jesteśmy narażeni na reakcje skórne takie jak wypryski, zaczerwienienia czy świąd.

Inne popularne nazwy: Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Isobutylparaben oraz Benzylparaben.

Lanolina

To z kolei produkt pochodzący z substancji, która wytwarzana jest przez gruczoły łojowe pokrywające owczą wełnę. Lanoliny używa się w niemal wszystkich kosmetykach o właściwościach nawilżających i natłuszczających a więc w różnego rodzaju kremach, dezodorantach czy pielęgnacyjnych produktach do włosów. Powoduje nie tylko silne reakcje skórne, ale może także prowadzić do atopowego zapalenia skóry.

PEG i PPG

PEG, czyli glikol polietylenowy, to ciesz stosowana w wszelkiego rodzaju myjących produktów do pielęgnacji ciała. Powoduje stany zapalne skóry twarzy oraz pachwin. PPG to z kolei glikol polipropylenowy, alkoholowa substancja, która w kontakcie ze skórą zapobiega ubytkowi wody z warstwy naskórka. To dzięki PPG kosmetyki posiadają odpowiednią konsystencję emulsji – glikol wykorzystuje się w dezodorantach w sztyfcie, ale również w pastach do zębów czy płynach do płukania ust. Jednym ze składników wykorzystywanych w produkcji PEG i PPG jest tlenek etylenu, znany jako bardzo trujący gaz o właściwościach rakotwórczych.

W składzie widnieje jako PEG, np. PEG-40 Sorbitan Diisostearate, PPG, np. PPG-15 Stearate, składnik z końcówką “…eth” np. Laureth-4.